Skip to main content

Flu H1N1 (Selsema Babi) di Malaysia

Flu H1N1:86 lagi gagal dikesan

kemaskini 4.27pm : Kementerian Kesihatan masih mencari 86 penumpang dua penerbangan yang turut membawa dua pelajar yang disahkan dijangkiti wabak influenza A (H1N1) minggu lalu.

Daripada jumlah tersebut, 17 penumpang MAS MH091 dari Newark, Amerika Syarikat yang tiba pagi 13 Mei - turut membawa pesakit pertama - belum melaporkan diri kepada kementerian.

Selebihnya 69 penumpang AirAsia AK5358 dari Sepang ke Pulau Pinang pada hari yang sama - turut membawa pesakit kedua, yang pulang dalam penerbangan bersama pesakit pertama.

Bagi pesawat MH091, tujuh daripada 24 penumpang sudah dapat dikesan dan kini dikuarantin di rumah masing-masing dan "buat masa ini mereka adalah sihat", kata satu kenyataan kementerian tersebut petang ini.

Bagi pesawat yang berlepas dari terminal tambang murah LCCT, seramai 33 orang penumpang dan empat anak kapal telah dikuarantin di rumah dan berada dalam keadaan sihat.

"Kementerian Kesihatan ingin menasihatkan para penumpang serta kakitangan penerbangan MH 091 dan AK 5358 yang terbabit, agar memberikan kerjasama dengan pihak kesihatan," kata Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

Tambahnya, para penumpang dua pesawat itu harus mengikuti langkah penumpang-penumpang lain yang dikuarantin di rumah dan menghubungi kementerian di talian 03 8881 0200 atau 03 8881 0300..

Anggota kesihatan akan melaksanakan pemantauan di rumah, tambah Dr Mohd Ismail dalam satu kenyataan.

Mereka yang mengalami tanda-tanda wabak tersebut - seperti demam dan salah satu daripada gejala berikut: batuk, susah bernafas, sakit badan, sakit kepala atau sakit tekak - diminta segera ke hospital berdekatan.

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…