Skip to main content

Flu H1N1 (Selsema Babi) di Malaysia

Flu H1N1:86 lagi gagal dikesan

kemaskini 4.27pm : Kementerian Kesihatan masih mencari 86 penumpang dua penerbangan yang turut membawa dua pelajar yang disahkan dijangkiti wabak influenza A (H1N1) minggu lalu.

Daripada jumlah tersebut, 17 penumpang MAS MH091 dari Newark, Amerika Syarikat yang tiba pagi 13 Mei - turut membawa pesakit pertama - belum melaporkan diri kepada kementerian.

Selebihnya 69 penumpang AirAsia AK5358 dari Sepang ke Pulau Pinang pada hari yang sama - turut membawa pesakit kedua, yang pulang dalam penerbangan bersama pesakit pertama.

Bagi pesawat MH091, tujuh daripada 24 penumpang sudah dapat dikesan dan kini dikuarantin di rumah masing-masing dan "buat masa ini mereka adalah sihat", kata satu kenyataan kementerian tersebut petang ini.

Bagi pesawat yang berlepas dari terminal tambang murah LCCT, seramai 33 orang penumpang dan empat anak kapal telah dikuarantin di rumah dan berada dalam keadaan sihat.

"Kementerian Kesihatan ingin menasihatkan para penumpang serta kakitangan penerbangan MH 091 dan AK 5358 yang terbabit, agar memberikan kerjasama dengan pihak kesihatan," kata Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

Tambahnya, para penumpang dua pesawat itu harus mengikuti langkah penumpang-penumpang lain yang dikuarantin di rumah dan menghubungi kementerian di talian 03 8881 0200 atau 03 8881 0300..

Anggota kesihatan akan melaksanakan pemantauan di rumah, tambah Dr Mohd Ismail dalam satu kenyataan.

Mereka yang mengalami tanda-tanda wabak tersebut - seperti demam dan salah satu daripada gejala berikut: batuk, susah bernafas, sakit badan, sakit kepala atau sakit tekak - diminta segera ke hospital berdekatan.

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…