Skip to main content

Makluman : Awas! Kicap ELIZA

Salam.... Pe khabar sahabat semua.. ana dapat satu maklumat dari blog..samada kekawan dah tahu blum.... utk info sesama kita...

Pernah dengar, tengok dan makan kicap jenisnya ELIZA? x silap ana laaa, kulitnya warna hijau kan? info tentang kicap eliza yang ana sedut dari blog isuhangat..... tolong war-war kan pada kekawan seakidah.. jangan tertipu..
_____________________________________________

Berhati-hatilah kalau cerita ni benar, perlulah kita sebarkan pada semua org....

Dibotol kicap ELIZA ini tertulis alamat kilangnya ialah di batu 3, Jalan Jelapang, Ipoh . Setahu saya dibatu 3, jalan jelapang cuma ada kilang kicap kepunyaan kaum cina, pekerjanya juga kaum cina.

Lokasinya ialah di persimpangan jalan jelapang dengan highway ke lumut (ditraffic light).

Kepada yang biasa dengan bandar jelapang, kilang tersebut berada disebelah sungai sebelum memasuki ke taman meru 1A. Terdapat kilang kicap tanpa pagar ... Dan bangunan kayu lama disitu.

Dan dikawasan itulah letaknya batu 3, jalan jelapang dengan berposkod 30020 seperti yang tertera dibotol kicap.

Ermmmm, saya yang hampir sebelum ini 10 tahun tinggal disana pun tak perasan itulah kilang kicap eliza ... Kecuali bila tengok address kilang pada botol tersebut semalam (ahad).
Oleh kerana timbulnya keraguan di sini, kita mulalah bertukar arah.. Jangan tertipu dengan nama.... Orang di IPOH tolong check, periksa ye ke tak? nanti tlg bagitahu deh...

Maka gunalah kicap dan sos cap "habhal kipas udang". Yang ini taukehnya memang orang islam... Seorang yang dermawan tinggal di Kampung Melayu Majidee jb. Produknya pun khabarnya dah sampai ke timur tengah sana ...

Satu lagi cap "tamin" ..... [yusoff yaacob] tapi yang warna hijau tau, bukan cover yang warna merah .yg merah tu, untuk makluman sahabat ianya sudah dijual kpd tokey cina (sudah tentu bukan islam)....

Untuk maklumat u all, setelah diselidiki dan dipantau.....

.....kicap yang tertera dibawah tu.....sememanglah benar, dipunyai oleh seorang taukey cina. Kilang kicap tersebut mengunakan nama orang Melayu agar mereka mendapat keuntungan yang banyak. Sebab rata2 yang mengunakan kicap adalah orang melayu, jadi itu adalah strategi mereka. Oleh yang demikian hindarkan saja untuk membeli jenama tersebut... Semoga apa
yang dimakan hendaklah halal dan sememang nya bersih.

Orang Ipoh tolong siasat betul ke ni? Soal makanan kena ambil berat sebab jadi darah daging yang menentukan sikap dan kemana kita di akhirat nanti.

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…