Skip to main content

Makluman : Awas! Kicap ELIZA

Salam.... Pe khabar sahabat semua.. ana dapat satu maklumat dari blog..samada kekawan dah tahu blum.... utk info sesama kita...

Pernah dengar, tengok dan makan kicap jenisnya ELIZA? x silap ana laaa, kulitnya warna hijau kan? info tentang kicap eliza yang ana sedut dari blog isuhangat..... tolong war-war kan pada kekawan seakidah.. jangan tertipu..
_____________________________________________

Berhati-hatilah kalau cerita ni benar, perlulah kita sebarkan pada semua org....

Dibotol kicap ELIZA ini tertulis alamat kilangnya ialah di batu 3, Jalan Jelapang, Ipoh . Setahu saya dibatu 3, jalan jelapang cuma ada kilang kicap kepunyaan kaum cina, pekerjanya juga kaum cina.

Lokasinya ialah di persimpangan jalan jelapang dengan highway ke lumut (ditraffic light).

Kepada yang biasa dengan bandar jelapang, kilang tersebut berada disebelah sungai sebelum memasuki ke taman meru 1A. Terdapat kilang kicap tanpa pagar ... Dan bangunan kayu lama disitu.

Dan dikawasan itulah letaknya batu 3, jalan jelapang dengan berposkod 30020 seperti yang tertera dibotol kicap.

Ermmmm, saya yang hampir sebelum ini 10 tahun tinggal disana pun tak perasan itulah kilang kicap eliza ... Kecuali bila tengok address kilang pada botol tersebut semalam (ahad).
Oleh kerana timbulnya keraguan di sini, kita mulalah bertukar arah.. Jangan tertipu dengan nama.... Orang di IPOH tolong check, periksa ye ke tak? nanti tlg bagitahu deh...

Maka gunalah kicap dan sos cap "habhal kipas udang". Yang ini taukehnya memang orang islam... Seorang yang dermawan tinggal di Kampung Melayu Majidee jb. Produknya pun khabarnya dah sampai ke timur tengah sana ...

Satu lagi cap "tamin" ..... [yusoff yaacob] tapi yang warna hijau tau, bukan cover yang warna merah .yg merah tu, untuk makluman sahabat ianya sudah dijual kpd tokey cina (sudah tentu bukan islam)....

Untuk maklumat u all, setelah diselidiki dan dipantau.....

.....kicap yang tertera dibawah tu.....sememanglah benar, dipunyai oleh seorang taukey cina. Kilang kicap tersebut mengunakan nama orang Melayu agar mereka mendapat keuntungan yang banyak. Sebab rata2 yang mengunakan kicap adalah orang melayu, jadi itu adalah strategi mereka. Oleh yang demikian hindarkan saja untuk membeli jenama tersebut... Semoga apa
yang dimakan hendaklah halal dan sememang nya bersih.

Orang Ipoh tolong siasat betul ke ni? Soal makanan kena ambil berat sebab jadi darah daging yang menentukan sikap dan kemana kita di akhirat nanti.

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…