Skip to main content

Pelajar Malaysia Ditahan

12 pelajar Malaysia di tahan di Aboud Shoubra, Mesir.

Berita mengejutkan ini saya dapat dari rakan yang dapat tahu dari Pengerusi DPM (MAQAZ) Shoubra,Us Anuar roseli.

Berkenaan tangkapan Pelajar Malaysia di kawasan perumahan meraka di Aboud Shoubra lewat petang semalam.

Mereka semua berada di satu imarah(bangunan) yang sama yang menempatkan tiga buah rumah dan kesemua mereka berjumlah 12 orang.

Kesemua mereka di tahan atas alasan yang tidak pasti. Hanya diberitahu untuk mengambil keterangan dan siasatan.

Termasuk juga dalam tahanan itu ialah pelajar wafidin (luar negara) yang lain.

Ketika berita ini ditulis, Presiden PMRAM US Abdul Muiz dan Pengerusi DPM Shoubra masih di balai polis di kawasan Abuod untuk proses mengeluarkan mereka yang ditahan. Ada bersama beberapa pimpinan dari PMRAM dan DPM Shoubra sendiri untuk membantu proses pembebasan.

Jangan risau.InsyaAllah tiada apa yang merisaukan. Cuma kita doakan mereka yang ditahan dibebaskan secepat mungkin kerana mereka ditahan bukan sebab kesalahan tetapi hanya untuk mendapatkan keterangan dan beberapa siasatan.

Kes yang sama pernah berlaku tahun lepas di tempat yang sama dan rumah yang sama iaitu di kawasan Aboud dimana seorang pelajar Malaysia yang ditahan ketika itu.

Berhati hati! Sehari sebelum kejadian di Aboud ini, sekurang kurang nya tujuh orang Polis berpakaian Biasa bukan uniform polis membuat siasatan mengejut (menggeledah) sebuah rumah pelajar malaysia di kawasan Masjid Khazandarah, Shoubra, EGypt.

Sepertimana yang dilaporkan, mereka membuat siasatan terhadap perkara perkara berikut

1. Iqomah (visa) pelajar.
2. Kitab dan majalah berkaitan gerakan dan politik di Mesir seperti IKhwan Muslimin (IM)
3. Data dalam Komputer/Lettop yang berkaitan dengan gerakan Islam dan politik di Mesir.
4. Most visited/viewed pages dalam internet. Kalau ada terbuka laman web IM atau gerakan serta politik di Mesir.

JADI

Dinasihatkan kepada semua pelajar Malaysia di Shoubra dan Mesir agar berhati hati dan berjaga jaga setiap masa sekarang,

Pastikan anda :

1. Memiliki Visa pelajar yang sah. kalau takdak, dok dalam rumah senyap2.hee
2. Tidak melawati laman web gerakan/politik dan yang berkaitan keselamatan Mesir
3. menyimpan ditempat yang memang cari tak jumpa atau Pos terus ke Malaysia kitab majalah akhbar, keratan, stiker atau sebagainya yang berkaitan politik dan keselamatan Mesir
4. Jangan sembang dengan Arab yang tak dikenali.. dan yang nampak mencurigakan..muka macam SB tu jauhkan laa...
5. Banyakkan Berdoa.. agar keselamatan kita semua terjaga dan selamat.


From: boyzegypt

aNGaH's

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ramai minta taraf warganegara Malaysia!!

32,397 permohonan taraf warganegara akan selesai sebelum Disember - Hishammuddin
PUTRAJAYA: Sebanyak 32,927 permohonan taraf kewarganegaraan yang tertunggak dari Januari 2009 akan diproses sebelum penghujung tahun ini.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, perkara tersebut termasuk dalam agenda Petunjuk Prestasi Utama (KPI) kementeriannya bagi memastikan kes-kes tertunggak tersebut dapat diselesaikan secepat mungkin.
“Tidak mudah untuk menyelesaikan kes-kes tertunggak dengan cepat kerana setiap permohonan perlu diteliti dan disemak terlebih dahulu.
“Dengan kakitangan yang ramai diharapkan permohonan yang baru juga akan diselesaikan segera,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Surat Ucapan Tahniah dan Surat Kelulusan Taraf Kewarganegaraan kepada 92 penerima di Jabatan Pendaftaran Negara di sini hari ini.
Menurut Hishammuddin, terdapat dua lagi agenda yang terdapat dalam KPI kementeriannya iaitu menyelesaikan kes pendaftaran lewat sijil kelahiran yang b…