Skip to main content

Jerebu datang Lagi (Selamat Datang)

Synergy Drive (Sime Barby)

Petikan Sumber: http://cipantapirtenuk.blogspot.com/


Ini semua kerja Synergy Drive (a.k.a Sime Darby)..


Projek perladangan saiz mega kat PekanBaru (Indonesia) majoriti dikawal oleh diorang hasil dari rompakan ladang milik Guthrie kat sana.... hahaha... Dulu tanah tue milik Salim Group... pas tue Guthrie beli...

Nak bersihkan ladang bukan susah kat Indonesia... bakar jer .. tue yang jerebu datang lagi... nak tau pi la sana...

sila baca lagi :) ; baca kat sini :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0613&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_01.htm


Synergy Drive : Apa tu?

Rujuk pada info ini : http://ms.wikipedia.org/wiki/Synergy_Drive

Synergy Drive ialah sebuah syarikat di Malaysia yang ditubuhkan pada 2006. Syarikat ini merupakan hasil gabungan tiga konglomerat tempatan. Syarikat ini mengambil alih aset dan liabiliti Golden Hope Plantations Bhd, Kumpulan Guthrie Bhd dan Kumpulan Sime Darby Bhd.

Dengan ini ia menjadi kumpulan perladangan senaraian awam terbesar di Bursa Malaysia dan dunia. Seterusnya Permodalan Nasional Berhad(PNB) menjadi pemegang saham tunggal terbesar dalam Synergy Drive. Pada 2007, PNB menguasai 39.4 % ekuiti Sime Darby, 64.7 % Guthrie dan 51.8 % dalam Golden Hope. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja akan menguasai lebih 10 % ekuiti Synergy Drive.


Bidang perniagaan : Teras perniagaan ialah perladangan, hartanah, jentera berat, kenderaan, dan tenaga dan utiliti.

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ramai minta taraf warganegara Malaysia!!

32,397 permohonan taraf warganegara akan selesai sebelum Disember - Hishammuddin
PUTRAJAYA: Sebanyak 32,927 permohonan taraf kewarganegaraan yang tertunggak dari Januari 2009 akan diproses sebelum penghujung tahun ini.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, perkara tersebut termasuk dalam agenda Petunjuk Prestasi Utama (KPI) kementeriannya bagi memastikan kes-kes tertunggak tersebut dapat diselesaikan secepat mungkin.
“Tidak mudah untuk menyelesaikan kes-kes tertunggak dengan cepat kerana setiap permohonan perlu diteliti dan disemak terlebih dahulu.
“Dengan kakitangan yang ramai diharapkan permohonan yang baru juga akan diselesaikan segera,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Surat Ucapan Tahniah dan Surat Kelulusan Taraf Kewarganegaraan kepada 92 penerima di Jabatan Pendaftaran Negara di sini hari ini.
Menurut Hishammuddin, terdapat dua lagi agenda yang terdapat dalam KPI kementeriannya iaitu menyelesaikan kes pendaftaran lewat sijil kelahiran yang b…