Skip to main content

Jerebu datang Lagi (Selamat Datang)

Synergy Drive (Sime Barby)

Petikan Sumber: http://cipantapirtenuk.blogspot.com/


Ini semua kerja Synergy Drive (a.k.a Sime Darby)..


Projek perladangan saiz mega kat PekanBaru (Indonesia) majoriti dikawal oleh diorang hasil dari rompakan ladang milik Guthrie kat sana.... hahaha... Dulu tanah tue milik Salim Group... pas tue Guthrie beli...

Nak bersihkan ladang bukan susah kat Indonesia... bakar jer .. tue yang jerebu datang lagi... nak tau pi la sana...

sila baca lagi :) ; baca kat sini :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0613&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_01.htm


Synergy Drive : Apa tu?

Rujuk pada info ini : http://ms.wikipedia.org/wiki/Synergy_Drive

Synergy Drive ialah sebuah syarikat di Malaysia yang ditubuhkan pada 2006. Syarikat ini merupakan hasil gabungan tiga konglomerat tempatan. Syarikat ini mengambil alih aset dan liabiliti Golden Hope Plantations Bhd, Kumpulan Guthrie Bhd dan Kumpulan Sime Darby Bhd.

Dengan ini ia menjadi kumpulan perladangan senaraian awam terbesar di Bursa Malaysia dan dunia. Seterusnya Permodalan Nasional Berhad(PNB) menjadi pemegang saham tunggal terbesar dalam Synergy Drive. Pada 2007, PNB menguasai 39.4 % ekuiti Sime Darby, 64.7 % Guthrie dan 51.8 % dalam Golden Hope. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja akan menguasai lebih 10 % ekuiti Synergy Drive.


Bidang perniagaan : Teras perniagaan ialah perladangan, hartanah, jentera berat, kenderaan, dan tenaga dan utiliti.

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…