Skip to main content

Luahan Seorang Insan B;gelar GURU

Dipetik dari : http://perkhidmatanpelajaran.blogspot.com/search/label/penempatan

Guru mohon pertukaran

SAYA guru PPPS DG41, kini berkhidmat di SMK Kuala Krau, Temerloh, Pahang sejak Januari 2006 dan telah berkhidmat selama empat tahun. Saya dukacita apabila permohonan pertukaran saya (dari negeri Pahang ke Johor) buat kali ketiga tidak diluluskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Saya telah memohon pertukaran pada sesi Jun 2008, Januari 2009 dan Jun 2009, tetapi permohonan saya tidak diluluskan.

Saya memohon pertukaran atas sebab-sebab berikut:

n Saya di Temerloh, Pahang manakala isteri dan anak di Kulai, Johor. Isteri saya baru melahirkan anak (April 2009) setelah dua kali keguguran. Isteri tinggal bersendirian dan terpaksa mengurus anak tanpa suami. Bagaimana jika sesuatu berlaku sewaktu ketiadaan saya?

n Isteri saya juga seorang guru yang mengajar di Sekolah Menengah Pendidikan Khas, Indahpura, Kulai, Johor. Sekolah jenis ini hanya ada dua buah sahaja iaitu di Kulai, Johor dan Shah Alam, Selangor. Apabila berada dalam situasi begini, kenapa pertukaran daripada pihak suami tidak dipertimbangkan dengan sewajarnya?

n Saya terpaksa berulang-alik dari Kuala Krau, Temerloh, ke Kulai, Johor sejauh lebih 950 kilometer (pergi dan balik - bersamaan 13 jam setiap perjalanan) setiap minggu untuk menunaikan tanggungjawab saya sebagai ketua keluarga. Ini melibatkan banyak belanja dan masa.

Masalah yang saya hadapi membuatkan saya tertekan dari segi emosi dan fizikal. Lazimnya pada setiap hari Isnin dan Selasa saya keletihan (fizikal dan mental) kerana perjalanan yang jauh di hujung minggu. Diakui, ia menyebabkan tumpuan saya pada tugas utama untuk mengajar terjejas.

Saya amat mengharapkan pihak-pihak yang berkenaan seperti Pejabat Pelajaran Daerah Temerloh, Jabatan Pelajaran Pahang serta Kementerian Pelajaran dapat memberi pertimbangan dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap permohonan saya.


Kuala Krau,
Pahang

Utusan Malaysia Online: 28 Mei 2009

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…