Skip to main content

Wabak Selesema Babi atau Influenza A (H1N1)

Alamak!! Terkejut gak kawe bila baca paper pg nih... cuba rujuk utusan online..
Sarawak dah semakin bertambah laa Pembawa SELSEMA BABI nie.... Kenapa la KERAjaan tak tembak aje BABI.. kat Sarawak niee, banyak betul BABI... kalau tengok tempat ternak BABI tu.. semua air kotor dari BABI disalurkan ke sungai... cuba tanya Karam Singh Walliya (TV3)

Sumber : Utusan Malaysia
29 Jun 2009 / 6 Rejab 1430

KUALA LUMPUR 28 Jun - Johor dan Sarawak hari ini mencatatkan satu kes baru jangkitan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1), membuatkan kedua-dua negeri itu kini masing-masing mempunyai tiga kes positif H1N1.

*********************************************************
Sementara itu, di KUCHING, seorang pelajar berusia 17 tahun di Bintulu disahkan positif H1N1 pada pagi ini.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Dr George Chan Hong Nam berkata, kes terbaru itu menjadikan jumlah positif H1N1 setakat ini di Sarawak adalah tiga orang. Beliau memberitahu, pelajar terbabit baru kembali ke Sarawak dari Melbourne, Australia pada 25 Jun lalu sebelum mengalami demam dan selesema.

"Pelajar tersebut menaiki pesawat MH128 dari Melbourne dan tiba di Kuala Lumpur pada pukul 6.25 pagi sebelum berlepas ke Bintulu menaiki pesawat MH2742 yang tiba pukul 1 petang," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini petang ini.

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…