Skip to main content

Wabak Selesema Babi atau Influenza A (H1N1)

Alamak!! Terkejut gak kawe bila baca paper pg nih... cuba rujuk utusan online..
Sarawak dah semakin bertambah laa Pembawa SELSEMA BABI nie.... Kenapa la KERAjaan tak tembak aje BABI.. kat Sarawak niee, banyak betul BABI... kalau tengok tempat ternak BABI tu.. semua air kotor dari BABI disalurkan ke sungai... cuba tanya Karam Singh Walliya (TV3)

Sumber : Utusan Malaysia
29 Jun 2009 / 6 Rejab 1430

KUALA LUMPUR 28 Jun - Johor dan Sarawak hari ini mencatatkan satu kes baru jangkitan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1), membuatkan kedua-dua negeri itu kini masing-masing mempunyai tiga kes positif H1N1.

*********************************************************
Sementara itu, di KUCHING, seorang pelajar berusia 17 tahun di Bintulu disahkan positif H1N1 pada pagi ini.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Dr George Chan Hong Nam berkata, kes terbaru itu menjadikan jumlah positif H1N1 setakat ini di Sarawak adalah tiga orang. Beliau memberitahu, pelajar terbabit baru kembali ke Sarawak dari Melbourne, Australia pada 25 Jun lalu sebelum mengalami demam dan selesema.

"Pelajar tersebut menaiki pesawat MH128 dari Melbourne dan tiba di Kuala Lumpur pada pukul 6.25 pagi sebelum berlepas ke Bintulu menaiki pesawat MH2742 yang tiba pukul 1 petang," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini petang ini.

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…