Skip to main content

Ahad : 5 july

Hari Ahad :

Pagi tu kawe, member lan SKPulo & Yang Arif Sabri.. Pi bersenam (keluarkan peluh)... kemudian gotong royong membersihkan kawasan Jln Simpor.. Bersih kawasan tu... minggu depan may be Tok Taib (CM) akan turun ke kawasan perumahan ni.. untuk merasmikan "Mesra Kejiranan"....

Masa gotong royong tu gak ada Sponsor dari VICO.. datang dengan van airnya... kawe pun ambil kesempatan minum je.. sudah sapu.. minum... sudah angkat sampah, minum... sudah jalan2, ikut jalan tu pun... minum... minum aje.... hihihiii....

pada masa tu jugak, ada dibuat "Recycle" oleh DBKU dari jam 9pg - 1tgh..........


Kawe pun teringat banyak kertas kat rumah... emm, rasanya ok gak ambil kesempatan ini jual kertas tu dan dapat bersihkan rumah dari kertas2 yang tidak terpakai.....
lalu sesudah rehat di rumah lan... kawe pun balik rumah, kemas2 jap... kemudian pi aje hantar kertas2 tak terpakai tu...... alhamdulillah.. dapat la RM4.00. Semua kertas terpakai tu seberat 27kg ... RM0.15/per kg untuk kertas hitam putih...


Senarai harga yang ditawarkan oleh DBKU utk barangan "Recycle"
  1. Old Newspaper - RM0.12 / per kg
  2. Kertas hitam putih - RM0.15 / per kg
  3. Mixed paper - RM0.10 / per kg
  4. kotak kertas / OCC - RM0.10 / per kg
  5. PET plastics - RM0.30 / per kg
  6. HDPE plastics - RM0.30 / per kg
  7. ABS plastics - RM0.20 / per kg
  8. Aluminium cans - RM1.20 / per kg
  9. Sisa besi - RM0.10 / per kg
  10. Logam aloi - RM1.20 / per kg
  11. Monitor - RM5.00 / per unit
  12. CPU (full set) - RM0.50 / per kg
  13. Keyboard/printer/mouse - RM0.20 / per kg
  14. Hard disk (pc) - RM2.50 / per kg
  15. Mother board (pc) - RM4.00 / per kg
  16. Cakera padat (cd) - RM0.12 / per kg
  17. power supply (electrical) - RM0.70 / per kg
  18. Adaptor / charger - RM1.50 / per kg
  19. Kipas angin - RM0.20 / per kg
  20. tv - RM2.00 / per unit
  21. Washing Machine & peti sejuk - RM0.30 / per kg
  22. Blower - RM0.70 / per kg
  23. Compressor - RM0.50 / per kg
  24. Car battery - RM0.50 / per kg
*kawan yang m'cadangkan agar list ini dimasukkan ke dalam blog.. list harga barang2 tersebut mengikut format DBKU...
Hehehheeee... boleh la kekawan buat rujukan bila ada barang nak dijual tu.....


Comments

  1. saudara tak buat perkhidmatan recycle tu ke? kena buat tu.. tolong kawan yg banyak kertas kat rumah..buat door to door DBKU lebih baguuuuusss..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…