Skip to main content

Ahad : 5 july

Hari Ahad :

Pagi tu kawe, member lan SKPulo & Yang Arif Sabri.. Pi bersenam (keluarkan peluh)... kemudian gotong royong membersihkan kawasan Jln Simpor.. Bersih kawasan tu... minggu depan may be Tok Taib (CM) akan turun ke kawasan perumahan ni.. untuk merasmikan "Mesra Kejiranan"....

Masa gotong royong tu gak ada Sponsor dari VICO.. datang dengan van airnya... kawe pun ambil kesempatan minum je.. sudah sapu.. minum... sudah angkat sampah, minum... sudah jalan2, ikut jalan tu pun... minum... minum aje.... hihihiii....

pada masa tu jugak, ada dibuat "Recycle" oleh DBKU dari jam 9pg - 1tgh..........


Kawe pun teringat banyak kertas kat rumah... emm, rasanya ok gak ambil kesempatan ini jual kertas tu dan dapat bersihkan rumah dari kertas2 yang tidak terpakai.....
lalu sesudah rehat di rumah lan... kawe pun balik rumah, kemas2 jap... kemudian pi aje hantar kertas2 tak terpakai tu...... alhamdulillah.. dapat la RM4.00. Semua kertas terpakai tu seberat 27kg ... RM0.15/per kg untuk kertas hitam putih...


Senarai harga yang ditawarkan oleh DBKU utk barangan "Recycle"
  1. Old Newspaper - RM0.12 / per kg
  2. Kertas hitam putih - RM0.15 / per kg
  3. Mixed paper - RM0.10 / per kg
  4. kotak kertas / OCC - RM0.10 / per kg
  5. PET plastics - RM0.30 / per kg
  6. HDPE plastics - RM0.30 / per kg
  7. ABS plastics - RM0.20 / per kg
  8. Aluminium cans - RM1.20 / per kg
  9. Sisa besi - RM0.10 / per kg
  10. Logam aloi - RM1.20 / per kg
  11. Monitor - RM5.00 / per unit
  12. CPU (full set) - RM0.50 / per kg
  13. Keyboard/printer/mouse - RM0.20 / per kg
  14. Hard disk (pc) - RM2.50 / per kg
  15. Mother board (pc) - RM4.00 / per kg
  16. Cakera padat (cd) - RM0.12 / per kg
  17. power supply (electrical) - RM0.70 / per kg
  18. Adaptor / charger - RM1.50 / per kg
  19. Kipas angin - RM0.20 / per kg
  20. tv - RM2.00 / per unit
  21. Washing Machine & peti sejuk - RM0.30 / per kg
  22. Blower - RM0.70 / per kg
  23. Compressor - RM0.50 / per kg
  24. Car battery - RM0.50 / per kg
*kawan yang m'cadangkan agar list ini dimasukkan ke dalam blog.. list harga barang2 tersebut mengikut format DBKU...
Hehehheeee... boleh la kekawan buat rujukan bila ada barang nak dijual tu.....


Comments

  1. saudara tak buat perkhidmatan recycle tu ke? kena buat tu.. tolong kawan yg banyak kertas kat rumah..buat door to door DBKU lebih baguuuuusss..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…