Skip to main content

Bako National Park (Ver. 1)

Batu (icon Bako National Park)


Versi 1

Baru abis mengajar bebudak mengaji.. solat zuhor berjemaah dahulu sebelum tu.. abis solat terus ajar mengaji.. sambung jap edisi/versi Bako National Park (Taman Negara Bako)..

Ketika sampai di Bako.. cari tempat park kereta yang berdekatan dengan Sarawak Forestry.. jumpa parking.. kemudian ambil alatan.. kami pun menuju ke pejabat Sarawak Forestry.


Terus ke kaunter Sarawak Forestry yang menyambut ketibaan kami.. daftarkan nama, kemudian kena buat bayaran : Dewasa RM10 - Pelajar Universiti ke bawah RM5

Selamat Datang
(Pintu depan Sarawak Forestry & kaunter pembayaran/pendaftaran)

Kami diarahkan oleh petugas - untuk melaporkan diri sesudah sampai di Taman Negara nanti. Ok faham.... dan di situ gak kami kena serahkan tiket RM10 td. kami juga dimaklumkan akan diberi map di sana nanti.. emmm, mahal gak masuk Taman Negara Bako ni.. kena bayar RM10. harganya sama dengan pelancong, rakyat Malaysia sendiri tak ada keistimewaan ke? best price ke?... kenapa dibuat gitu!! sepatutnya rakyat Malaysia diberilah keistimewaan laaaa.. kena bayar murah sikit ke berbanding pelancong!!! baru betul!! memang miskin la kerajaan Sarawak nie... tapi CM dia yang kayo rayoooooooooooooo.....

Beberapa gambar yang sempat kawe snap ketika di
Sarawak Forestry tu sebelum boat yang kami catar sampai... utk ke Taman Negara Bako kena naik boat . tambang boat tu dikira satu harga satu boat (macam catar) naik seorang ke ramai ke dikira harga satu boat.. bukan per head penumpang boat.. nak save/murah kena pi ramai2... max satu boat@tambang boat seramai 10 orang dapat murah.... confirm bila dikira amat2 murah... Harga tu kekawan boleh la rujuk kat photo yang kawe upload... dipersilakan rujuk...

Kadar tambang boat

Peta Bako National Park
Dalam bulatan kuning- Teluk Pandan Kecil, tempat yang kami nak pi..
anak panah tu adalah laluan jungle trakking kami... boleh tahan gak..


Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…