Skip to main content

Bako National Park (Ver. 1)

Batu (icon Bako National Park)


Versi 1

Baru abis mengajar bebudak mengaji.. solat zuhor berjemaah dahulu sebelum tu.. abis solat terus ajar mengaji.. sambung jap edisi/versi Bako National Park (Taman Negara Bako)..

Ketika sampai di Bako.. cari tempat park kereta yang berdekatan dengan Sarawak Forestry.. jumpa parking.. kemudian ambil alatan.. kami pun menuju ke pejabat Sarawak Forestry.


Terus ke kaunter Sarawak Forestry yang menyambut ketibaan kami.. daftarkan nama, kemudian kena buat bayaran : Dewasa RM10 - Pelajar Universiti ke bawah RM5

Selamat Datang
(Pintu depan Sarawak Forestry & kaunter pembayaran/pendaftaran)

Kami diarahkan oleh petugas - untuk melaporkan diri sesudah sampai di Taman Negara nanti. Ok faham.... dan di situ gak kami kena serahkan tiket RM10 td. kami juga dimaklumkan akan diberi map di sana nanti.. emmm, mahal gak masuk Taman Negara Bako ni.. kena bayar RM10. harganya sama dengan pelancong, rakyat Malaysia sendiri tak ada keistimewaan ke? best price ke?... kenapa dibuat gitu!! sepatutnya rakyat Malaysia diberilah keistimewaan laaaa.. kena bayar murah sikit ke berbanding pelancong!!! baru betul!! memang miskin la kerajaan Sarawak nie... tapi CM dia yang kayo rayoooooooooooooo.....

Beberapa gambar yang sempat kawe snap ketika di
Sarawak Forestry tu sebelum boat yang kami catar sampai... utk ke Taman Negara Bako kena naik boat . tambang boat tu dikira satu harga satu boat (macam catar) naik seorang ke ramai ke dikira harga satu boat.. bukan per head penumpang boat.. nak save/murah kena pi ramai2... max satu boat@tambang boat seramai 10 orang dapat murah.... confirm bila dikira amat2 murah... Harga tu kekawan boleh la rujuk kat photo yang kawe upload... dipersilakan rujuk...

Kadar tambang boat

Peta Bako National Park
Dalam bulatan kuning- Teluk Pandan Kecil, tempat yang kami nak pi..
anak panah tu adalah laluan jungle trakking kami... boleh tahan gak..


Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…