Skip to main content

Berita : Bumbung Sekolah Runtuh!!


Beberapa pekerja kontraktor giat melakukan kerja-kerja pembersihan apabila bumbung anjung Sekolah Menengah Putra Perdana, Puchong dekat Kuala Lumpur runtuh awal pagi semalam.


KUALA LUMPUR 18 Julai - Runtuh atau dirobohkan?

Persoalan itu timbul selepas bumbung anjung bangunan Sekolah Menengah Putra Perdana di Puchong dekat sini, runtuh awal pagi ini.

Runtuhan kira-kira pukul 1.30 pagi itu dipercayai berpunca daripada kekuda yang menyokong bumbung anjung bangunan itu tidak seimbang menyebabkan sebahagian daripadanya runtuh.

Bagaimanapun, struktur bangunan pejabat yang bersambung dengan anjung sekolah termasuk dinding dan lantai tidak mengalami sebarang kerosakan.

Kejadian berlaku di luar waktu persekolahan menyebabkan tiada yang tercedera.

Sekolah itu baru dibuka pada 15 Jun lalu pada peringkat permulaannya hanya menempatkan pelajar tingkatan satu dan dua.

Salah seorang pengawal keselamatan, N. Vasudevan, 60, berkata, ketika kejadian, dia dan dua lagi pengawal berada dalam pondok pengawal tidak jauh dari lokasi kejadian.

"Saya tiba-tiba terdengar bunyi yang kuat seolah-olah letupan. Kami bergegas ke tempat kejadian dan mendapati sebahagian besar bumbung anjung sekolah itu sudah runtuh," katanya ketika ditemui di tempat kejadian hari ini.

Sementara itu, pihak pengurusan, Bintang Kencana Sdn. Bhd. yang dipertanggungjawabkan untuk pembinaan bangunan tersebut memberikan jawapan yang berbeza berhubung kejadian itu.

Menurut pengurus projeknya, Abdullah Sani, struktur bumbung anjung sekolah itu mengalami sedikit ketidakseimbangan akibat dilanggar jengkaut ketika melakukan kerja-kerja penyelenggaraan petang semalam.

"Kami telah dimaklumkan mengenai perkara itu dan sepatutnya memulakan tugas-tugas merobohkan bahagian anjung itu pagi ini," katanya ketika ditemui.

Bagaimanapun, katanya, runtuhan itu berlaku sebelum mereka sempat memulakan tugas.

Menurut beliau, mereka tiba di sekolah itu seawal 6.30 pagi untuk merobohkan sebahagian lagi anjung yang masih elok untuk kerja-kerja pembinaan anjung baru.

Ditanya kos membaiki struktur yang dirobohkan itu, Abdullah berkata, syarikatnya akan menanggung kos yang dijangka menelan belanja kira-kira RM15,000 itu.

Sunber : Utusan Malaysia Online: 19 Julai 2009

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…