Skip to main content

Berita : Bumbung Sekolah Runtuh!!


Beberapa pekerja kontraktor giat melakukan kerja-kerja pembersihan apabila bumbung anjung Sekolah Menengah Putra Perdana, Puchong dekat Kuala Lumpur runtuh awal pagi semalam.


KUALA LUMPUR 18 Julai - Runtuh atau dirobohkan?

Persoalan itu timbul selepas bumbung anjung bangunan Sekolah Menengah Putra Perdana di Puchong dekat sini, runtuh awal pagi ini.

Runtuhan kira-kira pukul 1.30 pagi itu dipercayai berpunca daripada kekuda yang menyokong bumbung anjung bangunan itu tidak seimbang menyebabkan sebahagian daripadanya runtuh.

Bagaimanapun, struktur bangunan pejabat yang bersambung dengan anjung sekolah termasuk dinding dan lantai tidak mengalami sebarang kerosakan.

Kejadian berlaku di luar waktu persekolahan menyebabkan tiada yang tercedera.

Sekolah itu baru dibuka pada 15 Jun lalu pada peringkat permulaannya hanya menempatkan pelajar tingkatan satu dan dua.

Salah seorang pengawal keselamatan, N. Vasudevan, 60, berkata, ketika kejadian, dia dan dua lagi pengawal berada dalam pondok pengawal tidak jauh dari lokasi kejadian.

"Saya tiba-tiba terdengar bunyi yang kuat seolah-olah letupan. Kami bergegas ke tempat kejadian dan mendapati sebahagian besar bumbung anjung sekolah itu sudah runtuh," katanya ketika ditemui di tempat kejadian hari ini.

Sementara itu, pihak pengurusan, Bintang Kencana Sdn. Bhd. yang dipertanggungjawabkan untuk pembinaan bangunan tersebut memberikan jawapan yang berbeza berhubung kejadian itu.

Menurut pengurus projeknya, Abdullah Sani, struktur bumbung anjung sekolah itu mengalami sedikit ketidakseimbangan akibat dilanggar jengkaut ketika melakukan kerja-kerja penyelenggaraan petang semalam.

"Kami telah dimaklumkan mengenai perkara itu dan sepatutnya memulakan tugas-tugas merobohkan bahagian anjung itu pagi ini," katanya ketika ditemui.

Bagaimanapun, katanya, runtuhan itu berlaku sebelum mereka sempat memulakan tugas.

Menurut beliau, mereka tiba di sekolah itu seawal 6.30 pagi untuk merobohkan sebahagian lagi anjung yang masih elok untuk kerja-kerja pembinaan anjung baru.

Ditanya kos membaiki struktur yang dirobohkan itu, Abdullah berkata, syarikatnya akan menanggung kos yang dijangka menelan belanja kira-kira RM15,000 itu.

Sunber : Utusan Malaysia Online: 19 Julai 2009

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…