Skip to main content

Berita : UPSR???


UPSR tidak relevan?

Oleh Suliati Asri
suliati@hmetro.com.my

APABILA ada pihak mahu memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), ia seperti sesuatu yang tidak kena kepada sistem peperiksaan itu.

Jika sebelum ini, UPSR menjadi kayu pengukur kepada pemilihan murid ke sekolah asrama penuh, apakah ia masih relevan untuk murid sekolah rendah?Ada mendakwa UPSR hanya menjurus kepada konsep pencapaian pendidikan melalui peperiksaan yang memerlukan murid lulus subjek tertentu untuk layak ke sekolah berasrama penuh.

Bagaimanapun, ini dikatakan tidak membantu menentukan tahap sebenar akademik murid.

Ujian penilaian itu tidak menggalakkan murid mengambil berat mendalami subjek lain seperti Sejarah dan Pendidikan Islam kerana subjek itu tidak menjadi syarat lulus dalam ujian berkenaan.

Walaupun kerajaan belum bercadang memansuhkan peperiksaan itu, tetapi ia memerlukan pengubahsuaian dan penambahbaikan bagi mengelak ia dianggap tidak relevan.

Tokoh Guru Negeri Perlis 2009, Kamarudin Che Kassim, berkata UPSR masih relevan dan tidak harus dimansuhkan.

Beliau berkata, UPSR adalah penilaian murid di sekolah rendah dan bukannya satu peperiksaan besar seperti Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM).

"Masyarakat perlu tahu, UPSR diwujudkan bagi melihat pencapaian murid selepas enam tahun di sekolah rendah.

"Melalui UPSR kita dapat menilai mereka dari segi pelajaran, sahsiah dan kebolehan selain kesediaan melangkah ke sekolah menengah.

"Justeru, tidak ada sebab UPSR perlu dimansuhkan sebaliknya perlu ditingkatkan dari semasa ke semasa," katanya.

Mengimbas kembali sejarah UPSR, ia bermula pada 1957 dengan pengenalan Malayan Secondary School Entrance Examination (MSSEE).

Ia kemudiannya dimansuhkan dan digantikan dengan Penilaian Darjah Lima (PDL) yang berlanjutan sehingga 21 tahun sebelum dimansuhkan pada 1988.

Pada 1973, Ujian Darjah Tiga (UDT) dimulakan untuk tempoh sembilan tahun sehingga dimansuhkan pada 1982.

Dengan ketiadaan PDL dan UDT, peperiksaan peringkat sekolah rendah digantikan dengan UPSR pada 1988 sehingga kini.

Kamarudin yang menjadi pendidik selama 33 tahun, berkata masyarakat terutama ibu bapa faham tujuan UPSR di laksanakan.

"Sepanjang menjadi pendidik, ada ibu bapa yang merungut anak mereka hanya mendapat dua A dalam UPSR.

"Dalam situasi ini, ibu bapa menyalah tafsir UPSR dengan menekan anak-anak belajar termasuk menghantar ke kelas tambahan semata-mata untuk mendapatkan A dan memasuki asrama penuh.

"Tidak salah memberi galakan kepada anak untuk memperoleh keputusan yang cemerlang, tetapi jangan membebankan kerana mereka masih mentah," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung Gabungan Pelajar Semenanjung Malaysia (GPSM), Mohd Nordin Awang, berkata UPSR masih relevan terutama menilai pencapaian murid di sekolah rendah.

"Jika UPSR dimansuhkan, murid-murid akan belajar sambil lewa kerana tidak ada peperiksaan besar perlu hadapi.

"Mereka juga tiada daya saing untuk mendapat pencapaian yang lebih baik," katanya.

Menurutnya, cadangan memansuhkan ujian penilaian itu mungkin disebabkan ada berpendapat UPSR itu hanya digunakan untuk menentukan murid ke asrama penuh.

"Pandangan itu tidak tepat kerana jika mereka memberi alasan itu, lambat-laun PMR juga akan dimansuhkan kerana lulus atau gagal seseorang pelajar itu, mereka tetap meneruskan persekolahan," katanya.

Nordin meminta masyarakat tidak melihat UPSR sebagai tiket ke sekolah berasrama penuh semata-mata sebaliknya mengambil kira keseluruhan kokurikulum dan sahsiah murid terbabit.

Walaupun UPSR tidak penting seperti PMR dan SPM, ia perlu dilaksanakan kerana dengan adanya peperiksaan, murid lebih bersemangat dalam pelajaran, katanya.

Sumber : myMetro: 28 Julai 2009


Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…