Skip to main content

PPSMI : Apa keputusan Kerajaan Rabu 8 July

Dalam semua orang sibuk berkempen untuk PRK manik urai... kita mungkin dah terlupa dengan isu PPSMI yang akan "tutup buku" tak lama lagi. sebentar tadi motorcabok dapat tahu esok akan diadakan sidang akhbar pelaksanaan PPSMI oleh menteri pelajaran. ada diwar2lan oleh TV3.

motorcabok memang dah agak... pengumuman PPSMI akan dibuat sekitar kempen PRK manik urai. hampa tengok posting yang motorcabok buat dulu. betoi rupanya...

al kisahnya... esok (Rabu:8 July 2009) PPSMI akan tutup buku. maka... mungkinkah juga perjuangan kita menuntut pemansuhan PPSMI sudah tamat. atau... akan ada lagi putar belit kerajaan biru karat terhadap pelaksanaannya yang perlu kita tuntut sekali lagi?.

ramai orang berpendapat kenyataan yang akan dibuat esok akan melegakan banyak pihak. antaranya... penggunaan bahasa inggeris untuk sains dan matematik yang akan menggunakan semula bahasa ibuanda masing-masing. emmmm... yang menjadi tanda tanya... adakah melibatkan semua peringkat? atau... hanya untuk sekolah rendah jerrr..

*tambahan : atau keputusan kerajaan sebaliknya... dikekalkan tapi utk tahun ini shj :)

yang paling tak syoqnya... cikgu cikgi yang ngajar PPSMI laaa... elaun mestilah kena tarik balik... 10% daripada gaji pokok oooo... kalau gaji pokok 2000 hingget... mau 200 hingget hilang tuuu.. lari bajet beb...

motorcabok bukan nak "peleceh" cikgu cikgi yang ngajaq PPSMI... tapi aaaa... bila motorcabok tanya anak-anak...

"cikgu hang ajaq math dengan sains dalam 'inggereh' ke melayu?"

"bahasa melayu pak!"...

"awat dia ajaq guna bahasa melayu?... dia tak cakap 'inggereh" ka?

"cikgu cakap 'inggereh' pun tak berapa kena!"

peeeehhh... kena sebijik... mungkin ramai lagi cikgu yang sama macam cikgu anak motorcabok. macam mana depa makan elaun tu kalau kerja macam tu?..

tapi... ada jugak cikgu cikgi yang baguih. terima kasih banyak-banyak sebab ajaq benda yang elok pada murid-murid...

sama-samalah kita tunggu esok. apa menteri nak cakap. yang pastinya... Kerajaan akan selamat dari kempen mansuh PPSMI di manik urai oleh sasterawan negara dan pejuang mansuh PPSMI yang lain.

adakah ini masa yang sesuai setelah "kita" berhempas pulas membantah PPSMI di jalanan. kalau betul pengumuman esok akan menutup buku PPSMI... kita berjaya! berjaya! akhirnya...

motorcabok juga akan "hilangkan" logo mansuh PPSMI dari blog ini... jika perjuangan kita betul-betul berjaya!

harapnya... tutup buku... amin.

Sumber : http://motorcabok.blogspot.com/2009/07/esok-tutup-buku-ppsmi.html


Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…