Skip to main content

Sematan

27 & 28 June 2009

Sabtu dan Ahad bebaru kawe berkesempatan pi jejalan ke Sematan, Sarawak.. ikut kawan "dato" dari Telok Melano.. pi rehat dan tukar angin, lagipun nak memecah kesunyian diri tinggal seorang diri di Kuching... tanpa anak dan isteri... beginilah nasib diri, mengadu dan merayu kepada Pembesar tapi apakan daya.. siapa laaa kawe nie.... jikalah anak Pembesar.. Menteri KERAjaan.. Pengampu dsb.... anak Dato' ke... anak Ketua SekTor di Kementerian Pelajaran Ke? anak Ketua Sektor Pendidikan Islam JOHOR ke??? barulah dapat tukar ke Semenanjung... betul tak kekawan... hihiihihiiiiii

Lari dari kesibukan tugas... cadangnya nak ke Telok Melano, tengok keindahan pantai.. menaiki bot tetapi disebabkan kawe bertolak hari sabtu tu dah lewat, dah hari petang. maka tak dapat gak ke Telok Melano.. nak ke Telok Melano ada dua cara : ikut darat pun boleh dan ikut laut pun dapat gak.. ikut laut cepat sikit berbanding ikut darat kerana kedudukannya di teluk.. sila rujuk peta ;)

Laluan ke Telok Melano dgn menaiki BOT..

Ikut jalan darat boleeeehh, tak de masalah tapi terpaksa menempuhi onak dan duri. kena mengharungi sungai (kekadang ada jumpa BUAYA) hehheheh.. kerana tak ada jalan laa.."Dato" Telok Melano.. yang baju kuning tu..

Sematan pada waktu malam..
Dataran sematan (tempat menjamu selera) sunyi jee...

Gunung Gading (pandangan dari arah jeti Sematan)

Rumah putih yang 3 tingkat tu (Rumah adik Ketua Menteri Sarawak)
Siap ada jeti lagi... terus ke rumahnya..

Pulau Talang-Talang Kecil
(Tempat pembiakan penyu) macam Rantau Abang di Terengganu

Jeti Di Sematan (Tempat Bot berlabuh)

Suasana tenang dan damai di Jeti Sematan.
Indahnya Ciptaan Allah..Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…