Skip to main content

Berita : Selsema Babi (H1N1)

Sekolah tutup ikut nasihat

SHAH ALAM: Tindakan menutup sekolah bagi mengelak penularan wabak Influenza A (H1N1) dibuat selepas mendapat nasihat Jabatan Kesihatan negeri yang terbabit, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Katanya, arahan penutupan sekolah untuk sementara bukan dibuat sewenang-wenangnya tetapi berdasarkan maklumat dan nasihat Jabatan Kesihatan Negeri serta daerah.

"Kita tidak menutup sekolah sesuka hati kerana setakat ini sudah banyak sekolah ditutup sementara bagi mengelak penularan wabak H1N1," katanya pada sidang media selepas majlis penyampaian Anugerah Biasiswa Gamuda 2009 kepada 28 penuntut universiti di sini, semalam.

Wee mengulas rungutan sesetengah ibu bapa yang tidak faham mengapa penutupan sementara itu tidak dibuat secara menyeluruh kerana ada sekolah yang masih berjalan seperti biasa walaupun ada pelajarnya menunjukkan tanda-tanda dijangkiti virus baru itu.

Katanya, Pengarah Pelajaran Negeri dan daerah sudah diarah menyemak kehadiran pelajar di setiap sekolah setiap hari untuk tindakan awal jika ada sekolah mencatatkan kehadiran yang mencurigakan.

"Ini sebagai persediaan jika ada ibu bapa yang mempersoalkan mengapa sekolah tidak ditutup. Kita perlu bersedia secara profesional," katanya.
Wee berkata, penting bagi Pengarah Pelajaran Negeri dan Pegawai Pendidikan Daerah (PPD) memastikan Unit H1N1 pada peringkat sekolah berfungsi dan bersedia bertindak jika ada pelajar menunjukkan tanda jangkitan.

Ibu bapa tidak perlu bimbang kerana penularan wabak itu di sekolah masih terkawal tetapi pelajar yang dikuarantin mesti mematuhi arahan dengan tidak melakukan aktiviti di luar rumah.

Sementara itu, Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan (JPNS) mengarahkan semua sekolah di negeri ini menubuhkan Jawatankuasa Menangani Gejala H1N1 bagi mempertingkatkan tindakan pencegahan, pengawalan dan kesedaran terhadap virus itu.

Pengarahnya, Datuk Abdullah Muhammad, berkata penubuhan jawatankuasa itu penting terutama selepas dua sekolah diarah tutup. "Jawatankuasa itu akan ditugaskan mempertingkatkan semua usaha memastikan H1N1 tidak merebak dan meminta sekolah yang mempunyai kemudahan asrama mempertingkatkan tahap kebersihan," katanya ketika dihubungi.


Sumber :
Berita Harian Online: 30 Julai 2009

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…