Skip to main content

Berita : Semua Sekolah Di arah Periksa Suhu Badan Murid

JOHOR BAHRU: Kementerian Pelajaran mengarahkan pemeriksaan suhu badan setiap murid dan pelajar di semua sekolah seluruh negara sebelum waktu persekolahan bermula sebagai langkah awal untuk mencegah penularan wabak selesema babi atau Influenza A (H1N1).

Timbalan Menterinya, Datuk Dr Wee Ka Siong, berkata semua murid yang mempunyai suhu badan melebihi 37.6 darjah Celsius akan diarahkan menjalani kuarantin rumah dan sampel akan diambil bagi menentukan sama ada mereka menghidap H1N1.

"Kita sudah mendapat persetujuan Kementerian Kesihatan bagi melaksanakan prosedur ini, dengan menempatkan kakitangan perubatan.

“Ia adalah langkah yang diambil bagi meningkatkan keyakinan ibu bapa supaya terus menghantar anak mereka ke sekolah," katanya yang mengadakan pertemuan dengan pengurusan Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Kenanga, Tampoi di sini, selepas seorang murid Tahun Enam sekolah itu meninggal dunia akibat H1N1, Ahad lalu.

Hadir sama, Pengarah Jabatan Pelajaran negeri, Sufaat Tumin dan Guru Besar SK Sri Kenanga, Maselah Tahir.

Berita Harian Online: 5 Ogos 2009

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…