Skip to main content

Info : Asal Usul Tulisan Arab


Terdapat pelbagai pendapat mengenai asal-usul dan perkembangan tulisan Arab. Antara pendapat tersebut ialah:

1. Pendapat Pertama: Kemunculan tulisan Arab adalah 'Tawqifi', iaitu ia datang terus daripada Allah. Justeru, ada yang menyatakan bahawa Nabi Adam a.s merupakan pelopor kepada tulisan secara keseluruhannya. Baginda mempelajari tulisan daripada Allah, lantas dapat menulisnya dalam pelbagai tulisan. Ada pula riwayat yang menamakan Nabi Idris atau Nabi Nuh sebagai pelopor kepada tulisan. Menurut Dr Ahmad Fuad ‘Alyan (2000), pandangan yang paling sahih dalam perkara ini ialah Nabi Idris a.s.

Kenyataan Ini adalah bersandarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Zar al-Ghiffari bahawa Nabi saw bersabda:

أول من خط بالقلم إدريس – رواه أحمد

Maksudnya: ‘Orang pertama menggaris / menulis dengan pena ialah Idris a.s’

Dikatakan bahawa Nabi Ismail merupakan orang pertama yang menulis dalam bahasa Arab di samping bertutur dengan bahasa tersebut. Menurut Ibnu Khallikan, orang pertama yang menulis dengan bahasa Arab ialah Nabi Ismail a.s. Dikatakan juga bahawa Nabi Ismail telah belajar menulis dan bertutur bahasa Arab daripada kabilah Jurhum yang mendiami Makkah selepas terpancarnya mata air zam zam. Nabi Ismail dan ibunya Hajar yang tinggal bersama kabilah tersebut, telah mempelajari pertuturan dan penulisan daripada mereka.

Ibnu Salam dalam kitab (Tabaqat Syu’ara’) menyatakan bahawa ‘Orang pertama bertutur dalam bahasa Arab dan melupai lisan bapanya ialah Ismail a.s.’. Pandangan ini diperkuatkan pula oleh hadis nabi saw:

ألهم إسماعيل هذا اللسان العربي إلهاما – أخرجه الحاكم والبيهقي عن جابر

Maksudnya: ‘Diilhamkan bahasa Arab kepada Ismail a.s.’

Dikatakan bahawa orang Quraish pertama yang menulis dalam tulisan Arab ialah 'Harb Bin Umayyah Bin Abd Shams', yang mana beliau telah memperoleh tulisan ini dari seorang lelaki di Hirah yang bernama 'Aslam Bin Sudrah'. Lelaki ini pula memperoleh tulisan ini daripada seorang lelaki Anbar.

2. Pendapat Kedua: Tulisan Arab berasal daripada tulisan Himyar yang dikenali sebagai (al-Musnad). Ia juga dikenali sebagai 'Tulisan Arab Selatan' atau 'Tulisan Himyar'. Tulisan ini ibarat huruf yang bersambung. Tulisan ini berkembang melalui perdagangan sehingga ke Hijaz.
3. Pendapat Ketiga: Tulisan Arab berkembang daripada tulisan al-Nabatiy (Nabatean) yang dipunyai oleh golongan al-Anbat yang mendiami kawasan peninggalan sejarah yang dikenali pada hari ini sebagai Petra di Jordan. Mereka mendiami di kawasan itu sejak kurun kedua sebelum Masihi. Pada awal kurun ke 18 Masihi iaitu pada tahun 1724 M, G.J Klehr mendakwa bahawa terdapat hubungan yang kuat di antara tulisan Arab dan tulisan al-Nabatiy.

Kemudian, pandangan ini diperkuatkan oleh Th. Noldeke pada tahun 1865 M, yang juga menyatakan bahawa tulisan Arab berkembang daripada tulisan al-Nabatiy.Para pengkaji yang mengkaji bentuk-bentuk huruf serta tulisan Arab yang diukir di atas batu sejak zaman sebelum Islam, mendapati bahawa tulisan Arab kuno diderivasikan daripada tulisan al-Nabatiy.

Tulisan al-Nabatiy pula telah diderivasikan daripada dialek al-Aramiy (Aramaic). Asal usul Aramaic pula ialah daripada Phoenician.

Tulisan Arab telah digunakan sejak kurun ke 4 Masihi. Teks pertama yang diketahui menggunakan abjad Arab ialah inskripsi yang dijumpai pada penghujung kurun ke 4 Masihi di Jabal Ram (50 km ke timur Aqaba, Jordan). Namun dokumen terawal dalam tiga bahasa yang dijumpai ialah inskripsi Arab, Syriac dan Greek yang dijumpai di Zabad, Syria pada tahun 512 Masihi.

Sumber : **********.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

ASTRO Lintah Darat!!

Warna merah bawah tulisan astro tu lintah


Sedarkah kita?? Benar atau tidak kenyataan dari pihak Astro tentang kenaikan bayaran ASTRO...

Kenyataan ASTRO :

"Menurut Astro, peningkatan caj tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

Bermula 1 Ogos lalu, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro telah terpaksa membayar lebih lapor akhbar Kosmo.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay."

Komen : Hek eleh.. Puiitt.. yealah tu masih rendah berbanding tesen televisyen berbayar di negara lain.. tapi kualiti perkhidmatan, hampeh... Kenapa perlu dinaikan kos sedangkan bila aje hari hujan.. langsung t…

Lepasan SPM bakal ikuti kursus ijazah

PUTRAJAYA 24 Nov. - Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.''Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.''Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan di…