Skip to main content

Berita : Kenaikan Pangkat Pengetua/GB guna KPI

Kenaikan ambil kira prestasi sekolah, bukan faktor kekananan

KUALA LUMPUR: Kenaikan pangkat pengetua dan guru besar di sekolah seluruh negara pada masa depan tidak akan lagi tertakluk kepada faktor kekananan, sebaliknya berdasarkan pencapaian Petunjuk Prestasi Utama (KPI) masing-masing.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, berkata KPI berkenaan kini dalam proses pemurnian dan dijangka siap menjelang akhir tahun ini.
"Apabila inisiatif terbabit dilaksanakan nanti, sebarang kenaikan pangkat untuk pengetua dan guru besar akan dibuat berdasarkan pencapaian KPI mereka, tidak lagi bersandarkan faktor kekananan," katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini.

Isnin lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mengumumkan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) membabitkan enam teras, iaitu mengurangkan kadar jenayah, memerangi rasuah, meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan, meningkat taraf hidup rakyat berpendapatan rendah, memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman, serta menambah baik pengangkutan awam dalam jangka masa sederhana.

NKRA meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan meliputi agenda kerajaan menawarkan Ba'iah baru kepada semua pengetua serta guru besar sekolah dengan janji ganjaran berasaskan pencapaian sekolah masing-masing.
Alimuddin berkata, antara elemen utama dalam KPI pada peringkat sekolah rendah ialah semua murid normal yang bersekolah dapat menguasai kemahiran membaca, menulis dan mengira (3M) sebelum memasuki Tahun Empat, sasaran 100 peratus murid celik huruf serta kecemerlangan dalam akademik dan kokurikulum.

"Pada peringkat sekolah menengah pula, KPI akan menumpukan perhatian antara lain kepada bidang kebitaraan (nitch area) masing-masing serta kejayaan yang dicapai, termasuk pada peringkat antarabangsa," katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Gabungan Majlis Guru Besar Malaysia (GMGBM), Ruslan Madon, ketika dihubungi pula berkata, pihaknya menyokong penuh enam NKRA berkenaan yang disifatkan sebagai langkah bijak serta tepat pada masanya.

"Berkaitan pendidikan, GMGBM amat bersetuju dan bersedia memikul tanggungjawab. Mengenai ganjaran berasaskan pencapaian sekolah, ia adalah satu insentif dan pengiktirafan daripada kerajaan. "Cuma, disarankan biarlah pelaksanaan itu telus, akses terbuka serta memberi peluang sama rata kepada majoriti guru besar dan pengetua," katanya.

Sumber:
Berita Harian Online: 31 Julai 2009


Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…