Skip to main content

Malaysia TanahairKu

Aku tertarik dengan laporan berita ini...

PUTRAJAYA 28 Ogos - Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberi jaminan akan menyelesaikan kesemua 32,900 permohonan rakyat asing untuk menjadi warganegara Malaysia yang tertangguh sebelum hujung tahun ini.

Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Seri Mahmood Adam berkata, sehingga kini lebih 50 peratus daripada jumlah tersebut sudah pun siap. - Utusan Malaysia, 29 Ogos 2009.
Dan aku tertanya-tanya, dari mana saja mereka ini? Begitu ramai sekali yang memohon menjadi warganegara kita. Bayangkan jika permohonan hampir 33,000 orang ini diluluskan sudah pasti jumlah rakyat negara kita akan bertambah.

Tertanya-tanya juga aku, apakah fenomena ini baik untuk negara atau sebaliknya? Bayangkan kebanyakan negara maju begitu liat untuk memberikan taraf warganegara kepada orang asing melainkan mereka benar-benar boleh memberi keuntungan kepada negara terbabit. Sebaliknya Malaysia begitu bangga sebab telah meluluskan berpuluh-puluh ribu permohonan untuk menjadi rakyat Malaysia.

Singapura memberi taraf warganegara kepada ramai ahli sukan, golongan profesional dan bintang filem asing. Ini bagi membolehkan Singapura berdaya saing dan maju dalam bidang berkaitan hasil sumbangan warga asing yang diberi kerakyatan ini.

Malaysia pula aku tidak pasti. Setakat ini setahu aku cuma Yuan Yu Fang, pelumba jalan kaki asal China yang diberi kerakyatan negara ini untuk bersaing di Sukan Komanwel 1998 dulu. Seorang lagi Mohd. Hidayat Hamidon (Indonesia - angkat berat). Kalau tak salah aku, dulu pemain golf terkemuka dunia dan pernah menjadi pesaing utama Tiger Wood, Vijay Singh yang isterinya orang Malaysia pernah mohon kerakyatan Malaysia tetapi ditolak! Akhirnya dia memilih jadi warganegara Fiji.

Lain-lain pemohon setahu aku adalah para pendatang asing yang lama menetap di sini. Latar belakangnya tidak diketahui. Apakah mereka ini adalah sebahagian pendatang asing yang bekerja di ladang, buruh binaan, berniaga secara haram di pasar-pasar? Lalu tertanya-tanya aku, apa yang boleh mereka sumbangkan untuk negara?

Aku bukan apa, cuma memikirkan begitu mudahnya orang asing diberi kerakyatan sedangkan mereka tidak kenal Rukun Negara dan tidak tahu pun menyanyikan lagu Negaraku. Sebab sekali mereka memperoleh kerakyatan, segala kemudahan kepada rakyat mereka turut menikmatinya.

Bayangkan kalau warganegara cuma bayar RM2 untuk mendapat khidmat kesihatan di hospital kerajaan sebaliknya warga asing dikenakan bayaran beratus-ratus, siapa tidak mahu jadi warganegara Malaysia? Itu belum lagi kemudahan buku teks percuma kepada anak-anak!

Sumber : http://mesintaipburuk.blogspot.com


Comments

Popular posts from this blog

Berita : Selsema Babi di Sarawak

Pelajar 5 sekolah di Sarawak dikhuatiri terlibat
KUCHING 25 Julai - Pelajar dari lima buah sekolah di negeri ini dikhuatiri dijangkiti selesema babi atau influenza A (H1N1), kata Pengarah Pelajaran Negeri Sarawak, Dr. Julaihi Bujang.Beliau berkata, sekolah terbabit ialah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Agama Kuching, Matang; SMK Bako, Kuching; SMK Medamit, Limbang;SMK Bakong, Miri dan Sekolah Kebangsaan (SK) Dato Traoh, Samarahan."Mereka dipercayai mempunyai simptom jangkitan selesema babi dan Jabatan Kesihatan negeri telah mengambil sampel mereka untuk ujian makmal,'' katanya kepada pemberita di sini hari ini.Menurut beliau, pihaknya masih menunggu keputusan ujian itu dan sekiranya berlaku kes positif H1N1, pelajar terbabit akan diarahkan menjalani pengawasan rumah.Julaihi memberitahu, setakat ini, empat buah sekolah telah ditutup tetapi dua daripadanya telah dibuka seperti biasa.Sekolah yang telah dibuka semula ialah SMK Agama Limbang dan SMK Sains Kuching manakala SMK…

Berita Lawak!!

Berita yang kawe baca jap tadi dari "malaysiakini".. nak tergelak rasanya.. Tapi dah tergelak pun dan tergolek2... Cerita Orang Besar dalam polis diraja malaysia.. kiranya Pembesar la dia ni.... Org glamour, selalu keluar TV.. mesti kawan2 kenal... cuba tgk gambar di bawah tuuu, kenal tak? hihiihi.... Kemudian baca berita yg kawe attach kat bwah...Kemudian Sila baca berita di bawah ini..


KETUA POLIS SELANGOR KENA SAMAN TAK BAYAR DUIT TIKET - malaysiakini

SELANGOR CPO SUED FOR UNPAID TICKETS

A travel agency is suing Selangor police chief Khalid Abu Bakar and his wife for 'unpaid' business class air tickets from Kuala Lumpur to London and back amounting to RM41,868.

Besides the ticket price, Global Holiday Sdn Bhd is seeking eight percent in interest from the date the summons was issued and also other costs and relief deemed appropriate.

However, Khalid claimed that he paid the full amount to the ticketing agent who issued the tickets to him in 2007.

Khalid was then Crimina…