Skip to main content

Malaysia TanahairKu

Aku tertarik dengan laporan berita ini...

PUTRAJAYA 28 Ogos - Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberi jaminan akan menyelesaikan kesemua 32,900 permohonan rakyat asing untuk menjadi warganegara Malaysia yang tertangguh sebelum hujung tahun ini.

Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Seri Mahmood Adam berkata, sehingga kini lebih 50 peratus daripada jumlah tersebut sudah pun siap. - Utusan Malaysia, 29 Ogos 2009.
Dan aku tertanya-tanya, dari mana saja mereka ini? Begitu ramai sekali yang memohon menjadi warganegara kita. Bayangkan jika permohonan hampir 33,000 orang ini diluluskan sudah pasti jumlah rakyat negara kita akan bertambah.

Tertanya-tanya juga aku, apakah fenomena ini baik untuk negara atau sebaliknya? Bayangkan kebanyakan negara maju begitu liat untuk memberikan taraf warganegara kepada orang asing melainkan mereka benar-benar boleh memberi keuntungan kepada negara terbabit. Sebaliknya Malaysia begitu bangga sebab telah meluluskan berpuluh-puluh ribu permohonan untuk menjadi rakyat Malaysia.

Singapura memberi taraf warganegara kepada ramai ahli sukan, golongan profesional dan bintang filem asing. Ini bagi membolehkan Singapura berdaya saing dan maju dalam bidang berkaitan hasil sumbangan warga asing yang diberi kerakyatan ini.

Malaysia pula aku tidak pasti. Setakat ini setahu aku cuma Yuan Yu Fang, pelumba jalan kaki asal China yang diberi kerakyatan negara ini untuk bersaing di Sukan Komanwel 1998 dulu. Seorang lagi Mohd. Hidayat Hamidon (Indonesia - angkat berat). Kalau tak salah aku, dulu pemain golf terkemuka dunia dan pernah menjadi pesaing utama Tiger Wood, Vijay Singh yang isterinya orang Malaysia pernah mohon kerakyatan Malaysia tetapi ditolak! Akhirnya dia memilih jadi warganegara Fiji.

Lain-lain pemohon setahu aku adalah para pendatang asing yang lama menetap di sini. Latar belakangnya tidak diketahui. Apakah mereka ini adalah sebahagian pendatang asing yang bekerja di ladang, buruh binaan, berniaga secara haram di pasar-pasar? Lalu tertanya-tanya aku, apa yang boleh mereka sumbangkan untuk negara?

Aku bukan apa, cuma memikirkan begitu mudahnya orang asing diberi kerakyatan sedangkan mereka tidak kenal Rukun Negara dan tidak tahu pun menyanyikan lagu Negaraku. Sebab sekali mereka memperoleh kerakyatan, segala kemudahan kepada rakyat mereka turut menikmatinya.

Bayangkan kalau warganegara cuma bayar RM2 untuk mendapat khidmat kesihatan di hospital kerajaan sebaliknya warga asing dikenakan bayaran beratus-ratus, siapa tidak mahu jadi warganegara Malaysia? Itu belum lagi kemudahan buku teks percuma kepada anak-anak!

Sumber : http://mesintaipburuk.blogspot.com


Comments

Popular posts from this blog

Spirulina Pig Waste!!

Orang memperkatakan Spirulina elok, ok dan macam2 lagi...Ramai di kalangan kita yang membeli dan memakan tablet yang bernama SPIRULINA tersebut.. adakah kita pastikan ianya halal???.. sekarang banyak SPIRULINA yang dijual dipasaran.. antaranya dari ELKEN, COSWAY dsb... ada org kata Spirulina dari ELKEN paling ok... ye ke?? Oleh itu kita kena periksa dan check dulu.. yang penting pastikan ianya HALAL.. dan jika tak ada logo HALAL.. tidak disahkan HALAL.. bacalah artikel di bawah......Gambaran Spirulina yang diternak

INGAT!! BERHATI-HATI DENGAN SPIRULINA YANG MENGGUNAKAN NAJIS KHINZIR SEBAGAI BAJA!

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR.

Pelbagai Kajian oleh ramai saintis …

Berita : Ganjaran Khas Utk Pendidik

Kita nantikan khabar gembira dari kerajaan untuk warga pendidik....

Ganjaran Khas Utk Pendidik
Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

PORT DICKSON 18 Sept. - Kerajaan akan mengumumkan satu bentuk ganjaran khas kepada seluruh warga pendidik berdasarkan prestasi mereka menjelang Oktober ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ia selari dengan hasrat kerajaan mempertingkatkan akses pengajaran dan pendidikan berkualiti di negara ini.
''Ia masih pada peringkat penelitian yang kini sudah hampir 90 peratus selesai dibincangkan di bawah perincian Bidang Keberhasilan Utama Negara ketiga (NKRA-3).
''Saya yakin ia akan diumumkan sendiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan depan," kata beliau.
Mohd. Puad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program perjumpaan khas bersama warga pendidik daerah Port Dickson di sini malam tadi.
Beliau memberitahu, ganjaran itu akan diberikan kepada sekolah, pengetua dan guru di seluruh nega…